Wonen

Alles waar je op moet letten bij de aanschaf van een traplift

24 januari 2023

Krijg je steeds meer moeite met traplopen of heeft bijvoorbeeld een van je ouders daar moeite mee? Een traplift kan je een hoop zorgen besparen, want deze kan nare valpartijen en alle gevolgen die daarbij horen voorkomen. Er zijn een aantal zaken waar je op moet letten bij de aanschaf van een traplift. Lees onderstaande tips even door en doe er je voordeel mee als je op zoek gaat naar een geschikt exemplaar.

Nieuwe of tweedehands traplift?

De eerste vraag die je jezelf zou moeten stellen is of je een nieuwe of tweedehands traplift wilt aanschaffen. Het mag dan interessant klinken om een nieuwe te kopen, maar trapliften zijn absoluut niet goedkoop. De traplift prijs voor een nieuw exemplaar ligt ongeveer rond de € 4000 voor een simpele, rechte trap. Dit bedrag kan flink oplopen wanneer je een trap met één of meerdere bochten hebt. Voor mensen die dit bedrag niet hebben liggen, is de aanschaf van een tweedehands traplift aan te raden. Je bespaart dan minstens de helft op de aanschafkosten, en dat terwijl de traplift net zo goed werkt.

Huren of kopen?

Ondanks dat een tralplift tweedehands kopen een stuk voordeliger is, kan huren ook een goede optie zijn. Dit is bijvoorbeeld aan te raden wanneer mensen naar verwachting geen jarenlang meer in hun eigen woning wonen. Het huurcontract kan opgezegd worden wanneer je maar wilt, waardoor je op flexibele basis van de traplift gebruik kunt maken.

Soorten trapliften

De ene traplift is de andere niet en er zitten best wel wat verschillen in kwaliteit tussen de verschillende merken en uitvoeringen. Je moet bijvoorbeeld letten op het hefvermogen van de traplift, zeker als de persoon die hem gaat gebruiken aan de zware kant is. Daarnaast moet je er goed over nadenken of je een stoel wilt met extra luxe bekleding, armleuningen of zelfs een sta-op-stoel. Je kunt een traplift dus net zo luxe en makkelijk in gebruik maken als je zelf wilt, en qua uitstraling aanpassen aan je interieur. Zo wordt die traplift geen doorn in het oog, maar past hij mooi in de ruimte.

Traplift op maat

Doordat elke trap anders is, wordt de rail van een traplift in feite altijd op maat gemaakt. Als je een tweedehands traplift koopt kan het zo zijn dat er tevens gebruik wordt gemaakt van een tweedehands rail, maar in veel gevallen moet ook deze iets worden ingekort. Echter, door voor enkel tweedehands onderdelen te kiezen, bespaar je ontzettend veel geld, zelfs als deze alsnog op maat gemaakt moeten worden. 

Geef een reactie